‘Moeders wil is wet, maar vader lapt dat aan z’n laars.’ Komt deze zin u bekend voor? Het is de eerste zin van een bekend lied van Kinderen Voor Kinderen uit de jaren ’80. Als klein meisje brulde ik de tekst uit volle borst mee. Vader neemt het huishouden over als moeder uit logeren gaat. Hij houdt zich niet aan de instructies die moeder voor hem achterliet en het huishouden wordt een regelrechte ramp.
Moederen
Herkenbaar? In elk geval heel kenmerkend voor de tijd waarin de tekst werd geschreven. Door het feminisme in de jaren ’70 en ’80 werden vrouwelijke eigenschappen steeds belangrijker. Troosten, zorgen en beschermen: JA! Spannend en avontuurlijk spel: NEE! De algemene boodschap luidde: vaders ga moederen! Dit moederschapsideaal zien we terug in de wetgeving.
Vaderschap = gunfactor
‘Moeders wil is wet’ gaat in Nederland letterlijk op als het gaat om vaderschap. De regels aan zijn laars lappen kan vader zich echter niet permitteren, dat kan hem het contact met zijn kinderen kosten. Ben je getrouwd als je kinderen krijgt, dan heb je automatisch het ouderlijk gezag. Maar ben je dat niet, dan heb je toestemming nodig van moeder. En na een scheiding staat vaders gunfactor bij moeder vaak dik in de min.
Pretpapa
‘Als hij bij Harry is doet hij alleen maar leuke dingen, ik mag alle rotklusjes opknappen,’ hoor ik gescheiden moeders regelmatig zeggen. Vroeger dacht ik: ‘Goh, wat zielig voor die moeders.’ Maar tegenwoordig ben ik een stuk kritischer. Want hoe kun je van Harry verwachten dat hij zijn zoon opvoedt als hij niets over hem te zeggen heeft? Als Harry zijn zoon één keer in de twee weken op mag halen en hij hem stipt om 18.00 uur weer bij zijn moeder af moet leveren? Een vader als Harry wordt dan vanzelf een ‘pretpapa.’ Dat is niet alleen jammer voor Harry die geen echte vaderrol kan vervullen, of voor zijn zoon die een echte vader mist, maar ook voor moeder zelf, die er onnodig alleen voor staat in de opvoeding.
Geen uitzondering
De bovenstaande situatieschets geldt natuurlijk niet voor alle gescheiden ouders. Er zijn genoeg moeders die hun kind wel een vader gunnen, net zoals er genoeg vaders zijn die zelf geen moeite doen om hun kind te zien. Toch is het bovenstaande voorbeeld geen uitzondering. Kijk maar eens goed om u heen, de Harry’s zijn er ook in uw omgeving…